Polacy są mięsożercami. Według najnowszych badań przeprowadzonych przez GfK Polonia, ponad 97 proc. konsumentów kupuje mięso i jego przetwory. Wartość tych zakupów to ok. 22 mld zł rocznie. Niemniej jednak konsumenci stają się coraz bardziej wymagający. Zwracają uwagę na opakowanie, skład, pochodzenie mięsa i miejsce zakupów.
Konsumenci, czytając etykiety, sprawdzają: datę przydatności do spożycia (92 proc. konsumentów), cenę (71 proc.), wagę (55 proc.), rodzaj mięsa (51 proc.), zawartość mięsa w produkcie (39 proc.), obecność konserwantów i innych składników (33 proc.), marka producenta (29 proc.), kraj i region pochodzenia (7 proc.), wartości odżywcze (6 proc.), zawartość alergenów (2 proc.). W dalszym ciągu w przeważającą większość stanowią wędliny kupowane na wagę z tak zwanej lady tradycyjnej, co daje 2/3 sprzedaży ogólnej wędlin, 1/3 to sprzedaż wędlin paczkowanych.
Gdzie kupujemy?
Najlepszym miejscem zakupu wędlin i mięsa są sklepy specjalistyczne. Wg badań w takich sklepach Polacy kupują około 29,7 proc. mięsa i 23,6 proc. wędlin. W sklepach spożywczych wielobranżowych zakup mięsa stanowi 22,5 proc., wędliny 22,9 proc. W supermarketach kupujemy 16,7 proc. mięsa i 20,3 proc. wędliny. W dyskontach kupujemy 14,4 proc. mięsa i 17,7 proc. wędliny, zaś w hipermarketach 10 proc. mięsa i 8,6 proc. wędliny. W pozostałych punktach kupujemy 6,8 proc. mięsa i 6,8 proc. wędliny. Każdy z tych kanałów dystrybucji ma swoje plusy i minusy. Sprzedaż produktów mięsnych w marketach umożliwia szerszy dostęp do nowych klientów, ale z drugiej strony ograniczony jest wpływ na sprzedaż i komunikację z klientem. Większość polskich producentów preferuje sprzedaż bezpośrednią w sieci własnej sklepów firmowych. Mimo że koszty prowadzenia sklepu są duże, to jednak producent ma większy wpływ na promocję, sprzedaż i budowanie lojalności klientów pod warunkiem, że prowadzone są przemyślane i dobrze zorganizowane działania. Prowadzenie sprzedaży w tego typu sklepach wydaje się najbardziej pożądane, szczególnie dla małych i średnich firm mięsnych.
Jakie czynniki przyczyniają się do lojalności klienta?
Do najważniejszych można zaliczyć: miejsce sprzedaży (to, jak wygląda sklep z zewnątrz, wewnątrz, czy wystrój jest zachęcający); obsługa (czy sprzedawca jest kompetentny, wyszkolony, miły i potrafi obsłużyć klienta na wysokim poziomie); świeżość, jakość i smak produktu; higiena w sklepie; ceny; atrakcyjne akcje promocyjne; lokalizacja sklepu (jeśli sklep jest umiejscowiony na osiedlu lub w strategicznym miejscu handlowym, to również sprzyja budowaniu lojalności np. poprzez przyzwyczajenie i dostępność produktów.). Ważne jest także, jak marka postrzegana jest na rynku, jak o niej mówią pracownicy, czy klienci polecają ją znajomym. Kolejnym aspektem są informacje, jakie można znaleźć na temat tej firmy i jej produktów w internecie. Programy lojalnościowe, karty stałego klienta, zbieranie kuponów i punktów, konkursy, to również czynniki zachęcające klienta do ponownego zakupu produktu. Tego typu akcje najłatwiej jest realizować we własnej sieci sklepów. Lojalność klienta warto, a nawet trzeba, rozpatrywać pod kątem różnic pokoleniowych. Możemy wyróżnić cztery pokolenia konsumentów. Pokolenie baby boomers, czyli urodzeni pomiędzy 1946-64 r. To najbardziej lojalni klienci przywiązani do produktu i sklepu – ważna jest dla niech cena. Pokolenie X to urodzeni między 1965-79 r. z pewnością docenią tradycyjność, autentyczność i relacje ceny do jakości. Mają zaufanie do sprawdzonych marek, i zazwyczaj kupują stałe, znane produkty. Pokolenie Y to urodzeni w latach1980-95 – stawiają na uczciwość, troskę o innych i środowisko. Nie przywiązują się do jednej konkretnej marki. Jest to o tyle ważna grupa, że bardzo często doradza swoim starszym krewnym z pokolenia X, jakie produkty wybierać. Pokolenie Z to konsumenci urodzeni po 1995 r. Klienci tego typu szukają informacji o produktach w internecie i chętnie kupują przez Internet (za Migomedia).
Ustalić działania i strategię sprzedażową
Lojalność można zatem budować poprzez dedykowanie produktów dla określonych grup np. dla sportowców, dzieci, alergików, mężczyzn, kobiet i innych. Niemniej jednak, jeśli wprowadzamy nowy produkt do oferty, to warto też personalizować, dla kogo produkt jest przeznaczony, czyli jakiej grupie klientów chcemy go sprzedawać. Ta informacja pozwoli nam ustalić działania i strategię sprzedażową. Dzisiaj produkt sam w sobie staje się mniej ważny, bo praktycznie każdy sklep oferuje swojską, wiejską, czy tradycyjną szynkę. Większą rolę odgrywa wartość dodana, czyli np. aspekt prozdrowotny produktu, pochodzenie mięsa i sposób wytwarzania, historia powstania produktu, renoma firmy, która go produkuje, jaką obietnicę spełnia ten produkt. Ogromne znaczenie ma również polecenie wyrobu przez sprzedawcę i jego osobiste pozytywne postrzeganie produktu. Warto prowadzić działania odpowiedzialnego biznesu CSR, wspierające akcje charytatywne, lokalną społeczność, sport i inne. Należy pamiętać też o tym, że budowanie lojalności dzięki niskiej cenie nie jest dobrym rozwiązaniem.