3.6 C
Warszawa
poniedziałek, 23 grudnia 2024

Dofinansowanie posiłków w pracy skutecznym sposobem na oszczędności w trudnych czasach

Galopująca inflacja i rosnąca presja płacowa stawiają przed firmami nowe wyzwania. Zarówno pracodawcy, jak i pracownicy potrzebują rozwiązań pozwalających optymalizować koszty firmowe i zwiększać oszczędności w domowych budżetach, które szybko topnieją w obliczu wzrostu cen. Warto skorzystać z pozytywnych zmian w przepisach dotyczących dofinansowywania posiłków w pracy. To świadczenie, które nie tylko wspiera zdrowie i produktywność zatrudnionych, ale też przynosi realne oszczędności na składkach ZUS – niemal 740 zł na pracownika w skali roku.

Jak dbać o  motywację i  zadowolenie pracowników, a jednocześnie prowadzić racjonalną politykę finansową i skutecznie zarządzać świadczeniami pozapłacowymi – nad tym zagadnieniem zastanawia się obecnie wiele działów HR i  pracodawców. Inflacja, która w marcu przekroczyła 10 proc., a także inne czynniki i niepokojące wydarzenia sprawiają, że nadrzędną kwestią staje się zwiększenie poczucia bezpieczeństwa i stabilności zatrudnionych.

Benefity żywieniowe = większa produktywność

Konieczna jest transparentna komunikacja, dzięki której można poznać aktualne oczekiwania pracowników. Dotyczy to również oferty benefitowej  –  w  trudnych czasach tym bardziej warto przypomnieć sobie jej faktyczną rolę, czyli zapewnienie konkretnych korzyści i dostępu do tego, czego odbiorcy naprawdę potrzebują. Świadczeniem idealnym na niestabilne czasy jest dofinansowanie posiłków w  pracy. Jak pokazują badania przeprowadzone przez Światową Organizację Zdrowia, regularne spożywanie posiłków podnosi wydajność pracowników aż o  20  proc. Z  kolei wyższa produktywność przekłada się na lepsze samopoczucie, większą satysfakcję i  zaangażowanie, co finalnie znajduje odzwierciedlenie również w efektywności biznesowej.

Wyższe dofinansowanie posiłków w pracy

Z badań Sodexo wynika, że aż 76 proc. respondentów, którzy nie mają regularnie dofinansowanych posiłków w pracy, chciałoby otrzymać taki benefit. Warto wiedzieć, że od marca 2022 realizacja świadczenia odbywa się na jeszcze korzystniejszych zasadach niż dotychczas. Zgodnie z  nowelizacją rozporządzenia Ministra Rodziny i  Polityki Społecznej wzrosła kwota zwolnienia z  oskładkowania dofinansowania posiłków dla pracowników – do 300 zł na pracownika miesięcznie, co stanowi prawie 60 proc. wzrostu. To oznacza konkretne oszczędności w firmowych budżetach i pracowniczych portfelach.

Blisko 1,5 mln oszczędności

Analizy Sodexo pokazują, że w  związku z nowymi przepisami roczna oszczędność pracodawcy wyniesie 737,28 zł na jednego pracownika. Z kolei pracownik zyskuje 689,23 zł w skali roku. –  Duże organizacje, zatrudniające 2000 pracowników, będą mogły liczyć na niemal 1,5  mln potencjalnych oszczędności. To też korzystne rozwiązanie dla mniejszych firm, gdzie na przykład przy 100 pracownikach oszczędności wyniosą ponad 73 tys.  zł rocznie. Jeśli firma zatrudnia 20 osób, zaoszczędzi ponad 14 tys. zł w skali roku – wylicza Konrad Wanatko, dyrektor finansowy Sodexo Benefits and Rewards Services Polska. – Dzięki urealnieniu progów zwalniających z oskładkowania, zwiększyła się kwota dzienna dofinansowania posiłków do 15 zł.

Karta na lunch – korzyści nie tylko finansowe

Karty przedpłacone i  kupony na posiłki należą do najpopularniejszych form dofinansowania posiłków. Pracodawcy, którzy oferują swoim pracownikom Karty Lunch Pass Sodexo, nie muszą mieć ZFŚS – doładowanie karty może być finansowane ze środków obrotowych. Kolejna ważna informacja: wartość zasilenia kart wydanych pracownikom może stanowić dla firmy koszt uzyskania przychodu. Walory finansowe to jednak nie wszystko. Karta Lunch Pass Sodexo zapewnia pełną swobodę wyboru czasu, miejsca i  rodzaju posiłków. Pracowników ucieszy również fakt, że będą mogli korzystać z promocji i rabatów w swoich ulubionych restauracjach. Karta jest akceptowana w Polsce i za granicą, można się nią posługiwać również podczas zakupów online. To nowoczesny benefit dający możliwość zjedzenia posiłku w zakładzie pracy, w restauracji czy we własnym domu.

Wygodne, elastyczne, bezpieczne, odciążające budżet  –  właśnie takie rozwiązania święcą dzisiaj triumfy. Dofinansowanie posiłków idealnie wpisuje się w  preferencje zarówno pracowników biurowych, jak i  fizycznych.

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

FMC27news