„Ustawodawca planuje opodatkować cukier zawarty w owocach, które są składnikami nektarów, wartościowych owocowych napojów oraz soków. Nie ma to nic wspólnego ani z daniną (napoje nie są słodzone cukrem) ani z ideą opodatkowania produktów niezdrowych, jako że soki mogą być jedną z rekomendowanych pięciu porcji owoców i warzyw w codziennej diecie” – napisała w komunikacie Krajowa Unia Producentów Soków. Na skutek opodatkowania nektarów, spadnie sprzedaż, a w konsekwencji zapotrzebowanie na owoce do przetwórstwa. Części gospodarstw oraz małych firm przetwórczych grozi upadek – ostrzega Julian Pawlak, prezes stowarzyszenia.
Ministerstwo Finansów pracuje nad nowelizacją ustawy o podatku cukrowym. Niespodziewanie opłata ma objąć nektary, wzbogacane soki z witaminami i napoje z min. 20 proc. zawartością soku z owoców czy warzyw. Stowarzyszenie KUPS i organizacje reprezentujące sadownictwo oraz przetwórstwo owoców i warzyw apelują o wycofanie się z tych planów.
– Nowelizacja nie obejmie wyrobów cukierniczych i pozostałych artykułów dosładzanych białym cukrem. Za to doszukano się go rzekomo w owocach, które pod postacią soku znajdują się w wartościowych napojach owocowych, nektarach i wzbogacanych sokach z witaminami. To celowa dezinformacja – podkreśla Julian Pawlak, prezes KUPS. Wspomniane napoje zawdzięczają swój smak oraz wartości odżywcze owocom, w których cukier występuje naturalnie, więc absurdem jest wprowadzanie opłaty cukrowej na te produkty, skoro nie dodaje się do nich żadnego cukru – mówi Julian Pawlak.
Zdaniem KUPS-u, podatek zaszkodzi sadownikom oraz małym i średnim przetwórcom. Szereg przedsiębiorców mierzy się z rosnącymi cenami surowców, kosztami pracy i skutkami osłabienia siły nabywczej konsumentów. „To nie jest moment na wprowadzanie obciążeń fiskalnych, ograniczających bieżące wydatki i nakłady kosztem inwestycji w rozwój” – czytamy w stanowisku. Nie skorzystają na tym też konsumenci – po raz kolejny opłata cukrowa skupia się na branży napojowej, a pomija zupełnie wyroby cukiernicze i słodycze.
Zdaniem organizacji „skutki finansowe dla całej branży owocowo-warzywnej, wynikające z podatku cukrowego, to straty liczone ostrożnie w setkach milionów złotych”. Dlatego „świadome przyzwolenie na spadek konkurencyjności polskich firm, to działanie na szkodę polskiego interesu gospodarczego. Producenci napojów owocowych i warzywnych oraz nektarów to w większości polskie firmy, które po spadku ich wartości, narażone są na zagraniczne przejęcia” – uważa KUPS. Organizacja zaapelowała do autorów projektu ustawy o wycofanie się z planowanej opłaty cukrowej od nektarów i napojów z wysoką zawartością soku i/lub przecieru. Argumenty branży popiera również Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.