Jaką rolę odgrywa zrównoważona produkcja rolno-spożywcza dla Żabka Polska? Portal RaportCSR.pl zapytał o to Joannę Kasowską, dyrektor Jakości i Standardów Zarządzania Żywnością w Żabka Polska. Okazuje się, że produkcja ta ma coraz większe znaczenie ze względu na oczekiwania klientów, co potwierdzają twarde dane.
Rozmowa odbyła się podczas Kongresu „Polska Wieś XXI – Europejski Kongres Innowacyjnych Rozwiązań dla Obszarów Wiejskich i Rolnictwa”, zorganizowanego z inicjatywy Marka Sawickiego oraz byłych ministrów rolnictwa w kolejnych rządach ostatnich 30 lat.
Podczas Kongresu Joanna Kasowska uczestniczyła w panelu „Zrównoważone rolnictwo a bezpieczeństwo żywnościowe w nowej sytuacji geopolitycznej”, którego Instytut ESG był organizatorem. Debatę poprowadził Damian Kuraś, dyrektor Instytutu ESG i wiceprezes Fundacji im. XBW Ignacego Krasickiego.
Jak podkreślała podczas wywiadu z RaportCSR.pl dyrektor Kasowska, clou działalności sieci Żabka Polska jest klient, a ten głosuje na produkty swoim portfelem. I coraz częściej wybiera produkty patrząc już nie tylko na ich skład, lecz też na zrównoważone pozyskanie surowców, ilość wykorzystywanych nawozów, ich odpowiedzialne stosowanie, czy dbałość o dobrostan zwierząt. Wzrost takich oczekiwań potwierdzają szeroko realizowane Żabka Polska badania konsumenckie.
Cały wywiad można obejrzeć na kanale Fundacji XBW na portalu You Tube.
Kongres „Polska Wieś XXI – Europejski Kongres Innowacyjnych Rozwiązań dla Obszarów Wiejskich i Rolnictwa” miał na celu wypracowywanie pakietu rozwiązań i rekomendacji dla polskiej administracji oraz instytucji Unii Europejskiej. Partnerem Kongresu byli Fundacja im. XBW Ignacego Krasickiego i Instytut ESG – organizator „I Kongresu ESG – Liderzy zrównoważonego rozwoju na rzecz ekosystemu ESG” – www.esgkongres.pl.