Pizza z ciągnącym się serem, lody czy słodkie naleśniki, to dania, które smakują każdemu bez względu na wiek. Niektóre przysmaki tak mocno wpisały się w naszą kulturę, że zyskały nawet własne święta. Kanadyjczycy świętują Dzień Chipsów, w Stanach Zjednoczonych obchodzimy Dzień Ptysia z Kremem, a w Wielkiej Brytanii swój dzień odchodzi narodowy przysmak Brytyjczyków: Fish & Chips, czyli popularna ryba z frytkami.
Własnego święta doczekał się również krem z orzecha laskowego i kakao, czyli popularny na całym świecie przysmak: Nutella. W 2007 r. amerykańska blogerka i fanka kremu Nutella, Sara Rosso, zainspirowała globalną społeczność miłośników kremu do dzielenia się swoją pasją w mediach społecznościowych. W ten sposób powstał World Nutella Day, który szybko stał się globalnym fenomenem, a fani na całym świecie zaczęli opowiadać o swoim zamiłowaniu do tego przysmaku. Święto jest celebrowane 5 lutego. W tym dniu miłośnicy kremu Nutella, za pośrednictwem mediów społecznościowych, wymieniają się swoimi doświadczeniami oraz recepturami, wspólnie delektując się smakiem ulubionego na całym globie kremu z orzechów laskowych i kakao.
Miłośnicy przysmaku z orzechów laskowych i kakao dzielą się swoją pasją na Twitterze @Nutelladay oraz na profilach w innych mediach społecznościowych używając hashtagu #WorldNutellaDay.
Nutella powstała w 1964 r. Unikalny krem pokochały miliony ludzi na całym świecie. Obecnie ten popularny krem do smarowania jest dostępny w około 160 krajach na całym świecie, również w Polsce.