e-wydanie

9.2 C
Warszawa
sobota, 20 kwietnia 2024

Food and Agriculture Organization: Polska stała się jednym z ważniejszych krajów dla rolnictwa

Podczas 33. Sesji Regionalnej Konferencji FAO dyrektor Organizacji ds. Wyżywienia Rolnictwa Qu Dongyu powiedział, że rośnie znaczenie naszego kraju w produkcji żywności. Polska stała się jednym z ważniejszych krajów dla rolnictwa – zaznaczył szef FAO.

33. sesja Regionalna Konferencja Food and Agriculture Organization, czyli Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa dla Europy odbywa się w Łodzi. W inauguracji uczestniczyli m.in. dyrektor generalny FAO Qu Dongyu, przedstawiciele polskiego rządu: wicepremier, minister rolnictwa i rozwoju wsi Henryk Kowalczyk oraz szef MSZ Zbigniew Rau a także komisarz ds. rolnictwa KE Janusz Wojciechowski.

Otwierający konferencję dyrektor generalny FAO Qu Dongyu wskazał, że Polska jest obecnie jednym z najbardziej konkurencyjnych państw dla rolnictwa i produkcji żywności w Europie.

Wicepremier Kowalczyk wskazał, że rosyjska inwazja na Ukrainę, która jest znaczącym producentem żywności na świecie, generuje zagrożenie dla rolnictwa i bezpieczeństwa żywnościowego.

„Tym większe znaczenie mają inicjatywy w ramach ONZ i współpraca z FAO, które jest najważniejszym światowym forum dotyczącym standardów i wytycznych w zakresie systemów żywnościowych. Konferencje regionalne pozwalają na uwzględnienie specyfiki i potrzeb regionalnych grup członkowskich w pracach organizacji” – wskazał.

Utworzona w 1945 roku FAO – zajmująca się walką z biedą i głodem oraz podnoszeniem dobrobytu poprzez redystrybucję żywności i rozwój obszarów wiejskich – ma swoją siedzibę w Rzymie.

Źródło: PAP

Najnowsze