12.3 C
Warszawa
piątek, 4 października 2024

Koniecznie przeczytaj

Święta chorych. Eksperci ostrzegają

Osoby z chorobami nerek, szczególnie pacjenci dializowani, w okresie świąteczno-noworocznym muszą zwrócić szczególną uwagę na dietę. Niebezpieczny może być nadmiar potasu, fosforu czy zbyt duża ilość płynów.

Dla osób z chorobami nerek odpowiednia dieta nie tylko zapewnia bezpieczeństwo, ale nierzadko stanowi ważny element w procesie leczenia – podkreślają eksperci Diaverum, globalnego dostawcy usług nefrologicznych. Choć taka dieta, nawet przy dializach, nie musi być szczególnie restrykcyjna, to szacuje się, że blisko połowa pacjentów w okresie dializacyjnym jest niedożywiona.

Należy pamiętać, że przy nieodpowiedniej diecie może dojść do nadmiernego gromadzenia się zarówno płynów, jak i elektrolitów – potasu, fosforu. Okres świąteczno-noworoczny jest więc szczególnie ryzykowny.

Problemy z nerkami a spożycie płynów

Spożycie płynów w okresie przeddializacyjnym powinno być ograniczone tylko wtedy, gdy istnieje ryzyko rozwoju zastoinowej niewydolności serca. Podczas leczenia nerkozastępczego ograniczenie płynów jest bardziej restrykcyjne. W całkowitej ilości płynów należy uwzględnić wodę, napoje oraz wodę zawartą w pożywieniu.

Pośrednim sposobem na zmniejszenie objętości spożywanych płynów jest unikanie solenia potraw i jedzenia słonych produktów. Sól wzmaga pragnienie, a także może przyczyniać się do gromadzenia nadmiaru wody w organizmie. Warto wyeliminować z diety słone przekąski czy żywność wysoko przetworzoną.

Potas a osoby dializowane. Na te produkty trzeba uważać

Potas jest niezbędnym elementem diety, występuje w prawie wszystkich produktach spożywczych. Najwięcej potasu zawierają suszone owoce, kakao, czekolada, orzechy, migdały, nasiona, warzywa i owoce, soki owocowe i warzywne, mleko w proszku lub zagęszczone, produkty zbożowe, a także m.in. ziemniaki, zielony groszek, banany i sardynki. Dużą zawartość potasu mają także produkty konserwowane – mięsne i rybne.

– Osoby dializowane powinny unikać tych produktów, a każdy z nas powinien zwrócić uwagę na odpowiednie zbilansowanie diety, by dostarczyć organizmowi właściwą dawkę potasu. Jego nadmiar powoduje zaburzenia pracy serca, więc szczególnie w przypadku pacjentów dializowanych konieczna jest jego kontrola oraz ograniczenie spożycia – podkreślają eksperci Diaverum.

Życiodajnym pierwiastkiem, którego nadmiar również może być szkodliwy, jest fosfor. Ponieważ bardzo trudno usunąć nadmiar fosforu z organizmu, eksperci zalecają ograniczenie spożycia produktów, które są jego istotnym źródłem.

Na zmniejszenie zawartości fosforanów w przygotowanych potrawach wpływa odpowiednia obróbka termiczna – dłuższe gotowanie lub gotowanie z użyciem pary wodnej.

Pamiętajmy o białku i błonniku

Białko jest najważniejszym składnikiem pokarmowym, niezbędnym do budowy komórek, które nie może być zastąpione żadnym inny. Jego właściwy poziom w organizmie decyduje o stanie zdrowia. – Nie zapominajmy też o spożywaniu wystarczającej ilości błonnika – najlepiej ok 25 gramów każdego dnia – tłumaczą eksperci. Tekst został przygotowany przy wsparciu ekspertów Diaverum Polska.

Najnowsze