1.6 C
Warszawa
sobota, 23 listopada 2024

Koniecznie przeczytaj

To nie koniec podwyżek. Nowy podatek cukrowy zagrozi sadownikom. Czy będziemy płacić za cukier z owoców?

Konferencja uzgodnieniowa z udziałem strony społecznej nie przyniosła korzystnych rozstrzygnięć dla sadowników. Resorty zdrowia i finansów nie zrezygnowały ze szkodliwych planów opodatkowania opłatą cukrową nektarów, soków wzbogaconych witaminami i napojów z co najmniej 20 proc. zawartością soku z owoców czy warzyw, pomimo przychylnej sadownikom opinii Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Organizacje reprezentujące sadownictwo oraz przetwórstwo owoców i warzyw ostrzegają przed konsekwencjami i wskazują na liczne absurdy planowanej regulacji o podatku cukrowym. Daniną nie będą objęte takie produkty sprzedawane oddzielnie jak woda czy sok. Napój będący połączeniem obu składników – już tak.

Julian Pawlak, prezes Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) uważa, że projekt ustawy niesie szereg poważnych zagrożeń „od utraty konkurencyjności droższych w produkcji wartościowych napojów z owoców i warzyw, przez zmniejszenie udziału tych napojów w koszyku konsumenckim na rzecz tańszych napojów, po ograniczenie zapotrzebowania na owoce i warzywa od krajowych producentów – i to w czasach kurczenia się rynków zbytu” – ostrzega prezes KUPS.

Polska straci pozycję lidera w produkcji owoców i warzyw w Europie. Podatek cukrowy wpłynie przede wszystkim na ograniczenie zbytu na surowce od polskich dostawców owoców i warzyw. – Polska jest jednym z największych producentów owoców i warzyw w Europie (zaraz po Hiszpanii i Włoszech) i jednym z największych na świecie. Ma zatem naturalne zaplecze do produkcji wartościowych napojów z owoców i warzyw, czego efektem jest szeroki wybór różnorodnych soków, nektarów, smoothie i napojów z owoców i warzyw. Unikalne receptury tych produktów, doceniają konsumenci w Polsce i w Europie Południowo–Wschodniej. Dodatkowe obciążenia fiskalne nakładane przez polskiego ustawodawcę, doprowadzą do zahamowania tego trendu i spadku zapotrzebowania na krajowe owoce i warzywa do produkcji soków, nektarów i napojów z sokiem w kraju i zagranicą – obawia się przedstawiciel branży sokowniczej.

W kontekście opłaty cukrowej, KUPS powołuje się na przykład ekonomiki upraw czarnej porzeczki i podkreśla, że gdy w 2020 r. wprowadzono daninę cukrową, produkty te zostały objęte częściową ochroną, co wpłynęło na wzrost ich spożycia, ze względu na niższą cenę w porównaniu do innych napojów. Efektem był m.in. wzrost zapotrzebowania na owoce czarnej porzeczki. „Ten przykład pokazuje, jak umiejętne sterowanie elementami fiskalnymi wpływa bardzo głęboko na otoczenie gospodarcze, w tym przypadku na sadownictwo i ogrodnictwo” – informuje KUPS. Organizacja apeluje o wykluczenie z opłaty cukrowej nektarów i napojów z wysoką zawartością soku bez dodatku cukru i słodzików. – Niech przemówi polska racja stanu, a nie polityka – postuluje prezes KUPS, Julian Pawlak.

Najnowsze