Polska eko żywność podbija nowojorskie targi na Manhattanie
W centrum kongresowym na Manhattanie w Nowym Jorku odbyły się targi Summer Fancy Food Show. Wśród wystawców z ponad 40 krajów znaleźli się również polscy producenci żywności.
Bożena Wróblewska, prezes zarządu Centrum Pomocy Krajowej Izby Gospodarczej wskazała na światowy trend rosnącego zainteresowania żywnością ekologiczną, organiczną, o wysokiej jakości. Programy takie jak „Szybko, ale organicznie”, prowadzony przez Stowarzyszenie Polska Ekologia, popularyzują europejskie i polskie produkty z certyfikatami ekologicznymi.
Jak wyjaśniła Wróblewska, celem programu jest edukacja amerykańskich konsumentów, jak spożywać fast foody w sposób bardziej wartościowy, czyli z wykorzystaniem produktów organicznych. Promocji towarzyszą pokazy kulinarne, spotkania biznesowe, katalogi, materiały z przepisami oraz kampania internetowa.
– Nie chcemy zmieniać przyzwyczajeń żywieniowych Amerykanów, bo to niemożliwe. Ale mogą jeść fast food przygotowany z organicznych składników. Proponujemy produkty z sektora owoców, mleka i jego przetworów, warzyw, zbóż, wieprzowiny i wołowiny. Kluczowy jest sposób ich przygotowania. Uczymy się, jak być konkurencyjni – mówiła Bożena Wróblewska.
Summer Fancy Food Show 2025 to najważniejsze wydarzenie branżowe w USA, poświęcone prezentacji wysokiej jakości produktów, od bezglutenowych i wegańskich alternatyw, po nowatorskie przekąski białkowe i napoje.
JO