16.8 C
Warszawa
czwartek, 28 marca 2024

Koniecznie przeczytaj

Niska świadomość Polaków na temat alkoholu

IBRiS

Tylko 46 proc. Polaków uznaje piwo jednoznacznie za alkohol, wino (53 proc.), piwo smakowe (35 proc.) oraz cydr (29 proc.) – wynika z badania przeprowadzonego przez IBRiS. Kojarzymy z alkoholem zwłaszcza napoje spirytusowe – wynika, że niemal bezspornie jako alkohol są traktowane wódka (według 97 proc. fachowców od rozwiązywania problemów alkoholowych oraz 88 proc. Polaków) i whisky (według 94 proc. fachowców oraz 82 proc. ogółu społeczeństwa). Polacy nie mają także zbyt dużej świadomości dotyczącej ilości alkoholu w danej jednostce objętości. Aż 63 proc. badanych Polaków twierdzi, że w 50 ml kieliszku wódki jest więcej czystego alkoholu etylowego niż w półlitrowej butelce piwa (13 proc.), gdy w rzeczywistości w obydwu przypadkach mamy do czynienia z podobną ilością.

Przedstawiciele badanych grup zostali poproszeni o wskazanie na 10-cio stopniowej skali ocen w jakim stopniu dany napój uważają za alkohol, gdzie im wyższa ocena tym bardziej dany produkt rozumiany jest jako alkohol. Przez fachowców, niemal bezspornie uznane za alkohol zostały wódka i whisky, uzyskując najwyższą ocenę na skali – 10 (odpowiednio 97 proc. i 94 proc.). Trochę mniej niż dziewięciu na dziesięciu pytanych za taki produkt uznało wódkę smakową oraz domową nalewkę na bazie spirytusu. W nieco mniejszym stopniu drink typu whisky z colą (83 proc.). Niższy, choć nadal wysoki odsetek respondentów jako napój alkoholowy zdefiniował wino, piwo oraz wino musujące (od 78 proc. do 71 proc. w zależności od napoju). Najmniej pytanych za alkohol uznało piwo smakowe (64 proc.) oraz cydr (57 proc.).

Te wskaźniki są niższe wśród ogółu badanych Polaków. O ile sama klasyfikacja w obu grupach pozostaje bez zmian, to jednak widocznie mniejszy procent Polaków uznaje jednoznacznie poszczególne rodzaje napojów alkoholowych za alkohol, np. o piwie ma takie zdanie tylko 46 proc. respondentów, a o piwie smakowym 35 proc. Fachowcy częściej niż badani Polacy zdecydowanie nie zgadzają się z przedstawionymi im twierdzeniami/ mitami na temat alkoholu.

Najmniejsze odsetki wskazań negatywnych wśród fachowców – poniżej połowy odpowiedzi, uzyskały twierdzenia o leczniczych właściwościach wódki z pieprzem (46 proc.) oraz szybszym upijaniu się przez słomkę (36 proc.). Zdecydowanie więcej takich przykładów jest w przypadku ogółu Polaków. Poniżej połowy jednoznacznie negatywnych wskazań uzyskało aż 7 twierdzeń/mitów dotyczących alkoholu – kawa pomaga wytrzeźwieć (47 proc.), „kieliszeczek” jeszcze nikomu nie zaszkodził (46 proc.), alkohol pomaga na sen (42 proc.), alkohol rozgrzewa (31 proc.), alkohol przyspiesza trawienie (29 proc.), pijąc przez słomkę szybciej się upijesz (27 proc.) czy wódka z pieprzem jest dobra na żołądek (23 proc.).

Badanie „Opinie Polaków o alkoholu” przeprowadzono na grupie 1200 pełnoletnich mieszkańców Polski oraz grupie 500 urzędników gminnych w lutym 2019 r. metodą telefonicznych standaryzowanych wywiadów kwestionariuszowych wspomaganych komputerowo (CATI).

Najnowsze