2.8 C
Warszawa
środa, 1 lutego 2023

Koniecznie przeczytaj

Święta bez mięsa?

Coraz więcej Polaków ogranicza mięso w diecie lub z niego rezygnuje – na co dzień i od święta. Dla wszystkich wegan, wegetarian czy fleksitarian, którzy chcieliby odtworzyć tradycyjne dania bez wykorzystania białka zwierzęcego lub po prostu tęsknią za jego smakiem, marka Garden Gourmet przygotowała wyjątkowe inspiracje – czytamy na stronach portalu RaportCSR.pl

Kulinarne skojarzenia związane z Wigilią to karp, barszcz, kluski z makiem. W kolejnych świątecznych dniach na stołach króluje już mięso – z obfitymi śniadaniami pełnymi różnorodnych wędlin oraz z wystawnymi obiadami z wołowiną, wieprzowiną czy drobiem. Dla osób, które ograniczają mięso w diecie lub z niego rezygnują, święta mogą być czasem szczególnych wyzwań kulinarnych, ale też doskonałą okazją do nowych smakowych doświadczeń. Marka Garden Gourmet zachęca więc do przygotowania fantazyjnych dań z wykorzystaniem roślinnych alternatyw mięsa.

Jedną z propozycji na świąteczny obiad jest stek wegetariański z sosem z gorgonzoli, masłem czosnkowym, serwowany na ziemniaczanym puree z sałatą i sosem winegret. Wegetariańskie steki mogą smakować jak prawdziwe mięso i mieć jego soczystość, przekonuje Robert Harna – znany szef kuchni i konsultant kulinarny, który jest autorem niecodziennego menu. Wszystkie przepisy znajdziemy na stronie marki.

NW/RaportCSR.pl

Autor

Najnowsze