„Posiłki Polaków w pracy”
Coraz więcej Polaków spożywa dania gotowe. Aż 70 proc. pracowników zjada je co najmniej raz w miesiącu – wynika z badania przeprowadzonego na panelu Ariadna pt. „Posiłki Polaków w pracy”. Producenci gotowych posiłków powiększają więc swoją ofertę, a na rynku pojawiają się nowoczesne warianty posiłków bez konserwantów i wzmacniaczy smaku.
Jak pokazują wyniki badania z kwietnia br., prawie 40 proc. osób aktywnych zawodowo deklaruje, że minimum raz w tygodniu spożywa w pracy dania gotowe. To dowodzi, jak zmieniają się trendy żywieniowe Polaków – żyjemy coraz intensywniej, więcej pracujemy, a co za tym idzie – nie mamy czasu na gotowanie, robienie zakupów czy przygotowywanie posiłków. 80 proc. osób w porze posiłku w pracy sięga właśnie po dania gotowe, z uwagi na szybki czas ich przygotowania.
– Główną trudnością w przygotowywaniu posiłków do pracy jest czas. Prawie połowa badanych wskazuje go bezpośrednio, a pozostali twierdzą, że równie uciążliwe są czynności związane z wcześniejszym zakupem produktów. To oznacza, że w 90 proc. przypadków winny jest brak czasu. W tym kontekście nie dziwi, że prawie 40 proc. osób pracujących deklaruje, że minimum raz w tygodniu spożywa w pracy dania gotowe. Aż 70 proc. twierdzi, że kupione dania, gotowe do podgrzania, spożywa minimum raz w miesiącu – mówi dr Tomasz Baran z Wydziału Psychologii Uniwersytetu Warszawskiego.
Natomiast blisko 30 proc. pracujących stwierdziło, że nie przygotowuje w ogóle posiłku w domu z myślą o zabraniu go do pracy albo decyduje się na to najwyżej trzy razy w miesiącu. Z czego to wynika? Konsumenci podają najczęściej brak czasu (47 proc.) i konieczność wcześniejszego nabycia wszystkich składników (25 proc.) Stąd rosnąca popularność dań gotowych. – Dania gotowe wydają się być najprostszym rozwiązaniem dla pracownika i dlatego cieszy, że ich oferta systematycznie rośnie. Co więcej, producenci wprowadzają dania coraz to bardziej bogate w składniki i coraz to bardziej spełniające normy wymagających klientów. Dobrym przykładem jest marka Łowicz, która wprowadziła ostatnio linię Kaszotto i Risotto – pełnowartościowych posiłków, które można przygotować w dwie minuty – mówi Rafał Jędrzejewski, ekspert ds. HR w Executive & Friends.
Odpowiednia dieta ma ogromny wpływ nie tylko na zdrowie, dobre samopoczucie, ale także pracę zawodową.
– Spożywanie posiłków w pracy jest bardzo ważne, ponieważ pozwala nam utrzymać energię i poziom koncentracji przez 8–9 godzin, które zwykle w pracy spędzamy. Polacy regularnie jedzą posiłki w czasie pracy, najczęściej w porze lunchu czy obiadu między 12.00 a 13.00. Niektórzy pracownicy wychodzą z pracy na czas posiłku, ale zdecydowana większość je w pracy przy biurku bądź w miejscu do tego przeznaczonym jak stołówka czy kantyna zapewniona przez pracodawcę. Stąd rosnąca popularność dań gotowych bądź posiłków przygotowywanych w domu. Z tymi drugimi jest jednak taki problem, że ich przygotowanie wymaga czasu i oddzielnych zakupów w tym celu – mówi Jędrzejewski.
Badania potwierdzają też, że zaletą dań gotowych są ich poręczne opakowanie (34 proc.), cena (33 proc.) oraz smak (21 proc.).