9.8 C
Warszawa
wtorek, 4 października 2022

Koniecznie przeczytaj

Polacy coraz częściej sięgają po dania gotowe

„Posiłki Polaków w pracy”

Coraz więcej Polaków spożywa dania gotowe. Aż 70 proc. pracowników zjada je co najmniej raz w miesiącu – wynika z badania przeprowadzonego na panelu Ariadna pt. „Posiłki Polaków w pracy”. Producenci gotowych posiłków powiększają więc swoją ofertę, a na rynku pojawiają się nowoczesne warianty posiłków bez konserwantów i wzmacniaczy smaku.

Jak pokazują wyniki badania z kwietnia br., prawie 40 proc. osób aktywnych zawodowo deklaruje, że minimum raz w tygodniu spożywa w pracy dania gotowe. To dowodzi, jak zmieniają się trendy żywieniowe Polaków – żyjemy coraz intensywniej, więcej pracujemy, a co za tym idzie – nie mamy czasu na gotowanie, robienie zakupów czy przygotowywanie posiłków. 80 proc. osób w porze posiłku w pracy sięga właśnie po dania gotowe, z uwagi na szybki czas ich przygotowania.

– Główną trudnością w przygotowywaniu posiłków do pracy jest czas. Prawie połowa badanych wskazuje go bezpośrednio, a pozostali twierdzą, że równie uciążliwe są czynności związane z wcześniejszym zakupem produktów. To oznacza, że w 90 proc. przypadków winny jest brak czasu. W tym kontekście nie dziwi, że prawie 40 proc. osób pracujących deklaruje, że minimum raz w tygodniu spożywa w pracy dania gotowe. Aż 70 proc. twierdzi, że kupione dania, gotowe do podgrzania, spożywa minimum raz w miesiącu – mówi dr Tomasz Baran z Wydziału Psychologii Uniwersytetu Warszawskiego.

Natomiast blisko 30 proc. pracujących stwierdziło, że nie przygotowuje w ogóle posiłku w domu z myślą o zabraniu go do pracy albo decyduje się na to najwyżej trzy razy w miesiącu. Z czego to wynika? Konsumenci podają najczęściej brak czasu (47 proc.) i konieczność wcześniejszego nabycia wszystkich składników (25 proc.) Stąd rosnąca popularność dań gotowych. – Dania gotowe wydają się być najprostszym rozwiązaniem dla pracownika i dlatego cieszy, że ich oferta systematycznie rośnie. Co więcej, producenci wprowadzają dania coraz to bardziej bogate w składniki i coraz to bardziej spełniające normy wymagających klientów. Dobrym przykładem jest marka Łowicz, która wprowadziła ostatnio linię Kaszotto i Risotto – pełnowartościowych posiłków, które można przygotować w dwie minuty – mówi Rafał Jędrzejewski, ekspert ds. HR w Executive & Friends.

Odpowiednia dieta ma ogromny wpływ nie tylko na zdrowie, dobre samopoczucie, ale także pracę zawodową.
– Spożywanie posiłków w pracy jest bardzo ważne, ponieważ pozwala nam utrzymać energię i poziom koncentracji przez 8–9 godzin, które zwykle w pracy spędzamy. Polacy regularnie jedzą posiłki w czasie pracy, najczęściej w porze lunchu czy obiadu między 12.00 a 13.00. Niektórzy pracownicy wychodzą z pracy na czas posiłku, ale zdecydowana większość je w pracy przy biurku bądź w miejscu do tego przeznaczonym jak stołówka czy kantyna zapewniona przez pracodawcę. Stąd rosnąca popularność dań gotowych bądź posiłków przygotowywanych w domu. Z tymi drugimi jest jednak taki problem, że ich przygotowanie wymaga czasu i oddzielnych zakupów w tym celu – mówi Jędrzejewski.

Badania potwierdzają też, że zaletą dań gotowych są ich poręczne opakowanie (34 proc.), cena (33 proc.) oraz smak (21 proc.).

Autor

Poprzedni artykułMazury to nie tylko jeziora
Następny artykułInnowacje w medycynie

Najnowsze